Siirry suoraan sisältöön

Juomapelit

Tällä sivulla esiintyy laajennetut ja korjatut juomapelisäännöt, joista kirjoitin Blankkiin 2/2025. Nämä säännöt on kirjoitettu siten, että niitä pystyisi käyttämään hekin, joille juomapelit eivät ole kovin tuttuja, joten tekstiä on välissä pitkiäkin pätkiä, mutta siitä huolimatta niiden pitäisi olla selkeitä.
Huolia ja murheita voi esittää osoitteeseen

Blankoukot_juomapeli

Yleistä tietoa:

  • Kaikki pelit pelataan standardilla 52 kortin pelikorttipakalla ilman jokereita, ellei toisin mainita.
  • Kun puhutaan kortin numerosta, tarkoitetaan kortin silmälukua
    • 2, 3 … 10, jätkä = 11, kuningatar = 12, kuningas = 13, ässä = 14
  • Juomat ovat yleensä hörppyjä mietoa alkoholipitoista juomaa. “Juo 3” = ota kolme hörppyä. Pelaajien tulee käyttää maalaisjärkeä tämän suhteen, jos he juovat jotain vahvempaa kuin mietoja.
  • Jakaessa juomia, saa ne jakaa myös useamman pelaajan kesken sekä reiluuden nimessä että siksi koska joissain näistä voi tulla suuria juomamääriä vastaan.
    • “Jaa 13” voidaan jakaa esimerkiksi niin, että ‘pelaaja 1’ juo 5, ‘pelaaja 2’ juo 4 ja ‘pelaaja 3’ juo myös 4
  • Näissä ohjeissa oletetaan, että pelaajat istuvat pöydän ääressä. Vaihtelun tai olosuhteiden vuoksi voi pöydän korvata käyttämällä lattiaa/maata, muita huonekaluja, tai pelaajien ruumiinosia, ja istumisen voi korvata muilla asennoilla.
  • Muissa piireissä joitain näitä pelejä pelataan hieman eri säännöillä, eli tässä on kirjattu ne versiot säännöistä, jotka ovat yleisiä blankolaisten seurassa.

Pelit:

Bussikuski

Pelin aloitus:
Pöydälle asetetaan kuvapuoli alaspäin olevista korteista pyramidi/kolmio, jonka pohjimmaisella rivillä on 5 korttia, seuraavalla rivillä 4, sitten 3, 2 ja ylimmäisimmällä 1. Loput kortit jaetaan tasaisesti kaikille pelaajille.
bussikuski_alkuasetelma

Pelin kulku:
Peliä pelataan kääntämällä yksi kerrallaan pyramidin pohjimmaisin kortti kuvapuoli ylöspäin, jonka jälkeen pelaajat, joilla on samaa silmälukua oleva kortti kädessään, voivat pelata sen asettamalla sen pyramidista avatun kortin päälle. Jos pelaajalla on useampi samaa silmälukua oleva kortti kädessään, hän saa pelata ne kaikki. Pelaamalla kortin saa jakaa juomia muille pelaajille.

Normaalissa bussikuskissa juomien määrä alkaa pohjimmaiselta riviltä 2 juomaa per kortti, seuraavalta riviltä 4, seuraavalta 6, 8, ja ylimmäisimmältä 10.

Kun koko pyramidi on pelattu läpi, pelaaja jolla on eniten kortteja kädessään joutuu bussikuskiksi bussikuskikierrokselle. Jos usealla pelaajalla on sama määrä kortteja kädessään, se jolla on suurin yhteenlaskettu silmäluku joutuu bussikuskiksi. Jos usealla on sama määrä kortteja ja sama yhteenlaskettu silmäluku, tasapeli voidaan ratkaista vaikkapa kivi-paperi-sakset pelillä, jonka häviäjä joutuu bussikuskiksi.

Bussikuskikierroksella sekoitetaan kortit pakkaan ja asetetaan pöydälle uusi avaamaton pyramidi. Bussikuskiksi joutuneen pelaajan täytyy avata joka riviltä yksi kortti ilman, että avaa kuvakorttia tai ässää. Jos hän avaa kuvakortin tai ässän, hän juo sen verran juomia kuin siltä riviltä normaalin pelin aikana tulisi juomia jaettavaksi, jonka jälkeen avatut kortit joko asetetaan sivuun tai sekoitetaan takaisin pakkaan, ja tilalle asetetaan uudet kortit. Peli jatkuu kunnes bussikuskipelaaja saa avattua jokaiselta riviltä kortin osumatta kuvakorttiin tai ässään.

Vaihtoehtoisesti voi pelata Blankon potenssilla, eli juomien määrä nousee kahden potenssin mukaisesti, eli pohjimmaiselta riviltä 2 juomaa, seuraavalta riviltä 4, seuraavalta 8, 16 ja ylimmäisimmältä 32. Blankon potenssilla pelatessa ei yleensä pelata bussikuskikierrosta.

bussikuski_kesken
(Keskeneräinen Bussikuski-peli)

Distribuutio

Pelin aloitus:
Pelaajilla on 3-6 korttia edessään näkyvillä pöydällä, jotka on joko jaettu tuoreen pelin alussa tai aikaisemmassa pelissä.
distribuutio_alkuasetelma
(Distribuution alkuasetelma kuudella kortilla)

Pelin kulku:
Pakasta jaetaan kaikki loput kortit yksi kerrallaan näkyville pöydän keskelle. Ensimmäinen jaettu kortti tarkoittaa, että kaikki pelaajat, joilla on silmäluvultaan sama kortti juo 1, toisella jaetulla kortilla jaetaan 1, kolmannella jaetulla kortilla juodaan 2, neljännellä jaetulla kortilla jaetaan 2 ja niin edelleen kunnes pakka on loppu.

Jos pelaajia on paljon ja pakassa on vain vähän kortteja jäljellä, voidaan Distribuution pelaamista jatkaa toisella täydellä pakalla (suositeltavaa vain ammattilaisille).

distribuutio_viides_kortti
(Distribuution viides kortti on pelattu, pelaajat joilla on kuningatar juovat 3)

Fuck the dealer

Pelin kulku:
Jakaja ottaa täyden korttipakan ja pyytää vuorotellen jokaista pelaajaa arvaamaan pakan päällimmäisen kortin silmäluvun, aloittaen jakajasta vasemmalla istuvasta pelaajasta. Pelaaja saa kaksi yritystä arvata oikean silmäluvun, ja jos ensimmäinen arvaus menee väärin, jakaja kertoo onko oikea vastaus silmäluvultaan arvausta pienempi vai suurempi.

Jos pelaaja arvaa ensimmäisellä kerralla oikein, jakaja juo kortin silmäluvun verran. Jos pelaaja arvaa toisella kerralla oikein, jakaja juo puolet kortin silmäluvusta, pyöristettynä ylöspäin. Jos pelaaja arvaa molemmilla kerroilla väärin, hän juo toisen arvauksen ja oikean vastauksen silmälukujen erotuksen verran. Pelatut kortit laitetaan näkyville pöydälle, jotta tulevat pelaajat saavat arvioida arvauksensa todennäköisyyttä.

Kun kolme peräkkäistä pelaajaa on arvannut molemmilla arvauksillaan väärin, jakajan rooli siirtyy seuraavalle vasemmalla istuvalle (pelijärjestys pysyy kuitenkin samana, eli uusi jakaja kysyy edelleen siltä kenen vuoro olisi seuraavaksi). Peli päättyy, kun pakka on tyhjä.

Linkki

Pelin aloitus:
Kaikkien pelaajien eteen asetetaan 3 korttia kuvapuoli alaspäin ja 3 korttia kuvapuoli ylöspäin.
linkki_kolmas_kortti

Pelin kulku:
Pelaajat pelaavat vuorollaan yhden näistä korteista eteensä. Kortti ‘linkittyy’ kahden viereisen pelaajan viimeisimpänä pelattuun korttiin, jos korteilla on sama maa tai sama silmäluku. Jos aktiivinen pelaaja linkittyy, tarkistetaan myös viereisten pelaajien mahdolliset linkitykset eteenpäin, ja parhaimmillaan kaikki pelaajat voivat joutua juomaan. Jos kortit linkittyy, juodaan oman viimeisimpänä pelatun kortin silmäluku.
linkki_kolmas_kortti
(Pelin kolmas kortti on pelattu, kaikki pelatut kortit linkittyvät, koska ne ovat samaa maata)

Seuraavalla kierroksella pelaajat pelaavat seuraavan korttinsa edellisen korttinsa päälle, jolloin siitä tulee nyt se viimeisimpänä pelattu kortti, jota vasten linkitykset tarkastetaan.
linkki_kolmas_kortti
(Pelin seitsemäs kortti on pelattu, kaikki pelatut kortit linkittyvät, koska ristikakkonen linkittyy numeron kautta patakakkoseen, joka linkittyy maan kautta pataneloseen, joka taas numeron kautta linkittyy ruutuneloseen)

Peli loppuu, kun kaikki kortit on pelattu. Tämän pelin jälkeen voidaan pelata Distribuutio lopuilla korteilla.

Metsähallitus

(lähde: Syntaksis)

Pelin aloitus:
Tässä pelissä käytetään jokereita. Kaikki kortit jaetaan tasan pelaajien kesken, mutta kortteja ei saa katsoa. 

Pelin kulku:
Kaikki pelaajat lyövät yhden kortin näkyville eteensä pöydälle sanoen samaan aikaan “metsääääähallitus!”

Pelaaja, jonka kortissa on pienin silmäluku juo korttinsa silmäluvun verran. Jos useampi pelaaja pelasi silmäluvultaan saman pienimmän kortin, he kaikki juovat sen silmäluvun verran. Lisäksi ässän pelannut pelaaja juo aina 7. Lisäksi ensimmäinen pelattu jokeri on metsähallitus, eli sen pelannut pelaaja juo juomansa tyhjäksi. Seuraavien jokerien pelannut pelaaja jakaa 7. Peli päättyy, kun kaikki kortit on pelattu.

Jos pelaajia on paljon, voi esimerkiksi tehdä niin, että kolme pienintä silmälukua pelanneet pelaajat juovat silmälukunsa verran.

Neliöpeli / Ristikko

Pelin aloitus:
Kortit asetetaan pöydälle aukolliseen 7×7 neliöön, jossa keskimmäiset ja nurkissa olevat kortit ovat kuvapuoli ylöspäin ja muut ovat kuvapuoli alaspäin. Kuvapuoli ylöspäin olevia kortteja kutsutaan “avatuiksi” korteiksi.
neliöpeli_alkuasetelma
(Pelin alkuasetelma)

Pelin kulku:
Peliä pelataan kääntämällä tai “avaamalla” kuvapuoli alaspäin olevia kortteja, jotka ovat avatun kortin vieressä. Ennen kääntöä pitää arvata ääneen, onko käännettävä kortti silmäluvultaan avattua pienempi vai suurempi. Jos kuvapuoli alaspäin olevan kortin vieressä on kaksi avattua korttia, pelaaja saa valita kumpaa avattua korttia suuremmaksi tai pienemmäksi hän arvaa sen olevan.

Neliöpelissä pelaajan pitää vuorollaan kääntää vähintään kolme korttia. Arvatessaan väärin, pelaaja juo ketjussa olevien avattujen korttien lukumäärän verran.

Ristikkoa pelatessa ennen pelin alkua valitaan kertoimeksi 2 tai 3, sekä potenssi vai kertolasku. Riippuen kummat näistä on valittu, väärin arvannut pelaaja juo joko kerroin kertaa ketjussa olevien avattujen korttien määrä tai kerroin potenssiin ketjussa olevien avattujen korttien määrä. Ristikkoa pelatessa pelaajan pitää kääntää vuorollaan vähintään yksi kortti.

Väärin arvatessa, samassa ketjussa olevat avatut kortit sekoitetaan takaisin pakkaan ja tilalle asetetaan uudet kortit pelin alkuasetelman mukaisesti. Vuoro vaihtuu järjestyksessä seuraavalle pelaajalle.

Peli päättyy, kun kaikki kortit on käännetty kuvapuoli ylöspäin.

neliöpeli_kesken
(Keskeneräinen Neliöpeli/Ristikko)

Hitler Poliittisesti korrekti toisen maailmansodan aikaisen diktaattorin mukaisesti nimetty juomapeli

Tästä klassikkojuomapelistä löytyy monet eri säännöt; tässä on versio, joka perustuu enemmän sosiaaliseen kanssakäyntiin.

Pelin aloitus:
Pakka asetetaan pöydän keskelle. Pelin alussa päätetään kuinka suuri määrä “Juo x” on.

Pelin kulku:
Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan pakan päällimmäisen kortin näkyville pöydälle pakan viereen. Peli päättyy, kun pakka on tyhjä. Eri korteilla on eri toiminto, jonka yksityiskohtaiset säännöt on selitetty auki sulkujen sisällä.

  • 2 – punaisella juo 2, mustalla jaa 2
  • 3 – punaisella juo 3, mustalla jaa 3
  • 4 – Käsi pöytään. (Jokainen pelaaja lyö käden pöytään. Se jonka käsi on viimeisenä pöydällä juo x)
  • 5 – Never have I ever. (Kortin nostanut pelaaja kertoo yhden asian, mitä hän ei ole tehnyt, mutta epäilee muiden pelaajien tehneen. Esim. “En ole koskaan käynyt Tukholmassa”. Ne pelaajat, jotka ovat tehneet asian juovat x)
  • 6 – Riimi. (Kortin nostanut pelaaja sanoo jonkin sanan. Seuraavan pelaajan pitää sanoa sana, joka rimmaa sen kanssa. Se pelaaja, joka ei keksi rimmaavaa sanaa tai sanoo jonkin aiemmin sanotun juo x)
  • 7 – Totuus vai Tehtävä. (Kortin nostanut pelaaja valitsee totuuden tai tehtävän. Muut pelaajat keksivät hänelle kysymyksen tai tehtävän. Jos pelaaja kieltäytyy vastaamasta tai tekemästä tehtävän, hän juo x)
  • 8 – Never have I ever.
  • 9 – Tarina. (Kortin nostanut pelaaja aloittaa tarinan sanomalla jonkin sanan. Seuraavan pelaajan pitää sanoa kaikki edeltävän pelaajan sanomat sanat ja lisätä tarinan loppuun yksi uusi sana. Se pelaaja, joka ei muista koko tarinaa oikein juo x)
  • 10 – Peukalomestari. (Kortti asetetaan näkyville sen nostaneen pelaajan eteen. Tämä pelaaja on nyt peukalomestari, eli hän voi asettaa peukalonsa pöydälle milloin vain, ja viimeisenä tämän liikkeen kopioinut pelaaja juo x)
  • Jätkä – Kategoria. (Kortin nostanut pelaaja valitsee kategorian, esim. automerkit, josta jokaisen pelaajan tulee vuorollaan sanoa yksi asia. Se pelaaja, joka ei keksi uutta asiaa tai sanoo jonkin aiemmin sanotun juo x)
  • Kuningatar – Huora. (Kortin nostanut pelaaja valitsee toisen pelaajan hänen huorakseen. Kortti asetetaan näkyville huoran eteen. Aina, kun kortin nostanut pelaaja joutuu juomaan, huoran pitää myös juoda saman verran. Tämä ei kuitenkaan päde vesiputoukseen, koska silloin kaikki juovat)
  • Kuningas – Sääntö. (Kortti asetetaan näkyville sen nostaneen pelaajan eteen. Tämä pelaaja keksii uuden säännön pelin ajaksi. Myöhemmin nostettu Kuningas-kortti voidaan käyttää kumoamaan aiempi sääntö uuden säännön luomisen sijaan)
  • Ässä – Vesiputous. (Kaikki pelaajat alkavat juomaan yhtä aikaa. Ässän nostanut pelaaja saa lopettaa juomisen heti, kun hän niin päättää. Muut pelaajat saavat lopettaa juomisen vasta, kun hänen oikealla istuva pelaaja lopettaa juomisen)

Tuukan Peli

Pelin kulku:
Jakaja ottaa täyden korttipakan ja pyytää vuorotellen jokaista pelaajaa arvaamaan vastauksen pakan päällimmäistä korttia koskevaan kysymykseen, aloittaen jakajasta vasemmalla istuvasta pelaajasta. Arvauksen jälkeen kortti asetetaan näkyville sen pelaajan eteen. Jos pelaaja arvaa väärin hän juo x, jos arvaa oikein niin jakaa x. Juomien määrä perinteisesti nousee joka kierroksella, alkaen 2, 4, 6… jne. (ammattilaiset voivat pelata juomalla joka vuorollaan korttinsa silmäluvun verran).

Kun kaikki pelaajat on käyty läpi, jakaja arvaa myös itse katsomatta pakan päällimmäistä korttia, jonka jälkeen siirrytään seuraavaan kysymykseen. Peli päättyy, kun kaikki kysymykset on käyty läpi. Tämän pelin jälkeen yleensä pelataan Distribuutio lopuilla korteilla (näiden pelien yhdistelmä tunnetaan nimellä Tuukkabuutio).

Kysymykset ovat:

  • punainen vai musta
  • isompi vai pienempi (kuin ensimmäisellä kierroksella jaettu kortti)
  • välissä vai ulkona (kahdella ensimmäisellä kierroksella jaettujen korttien silmälukuihin verrattuna)
  • mikä maa
  • mikä numero (kortin silmäluku)
  • mikä kortti (maa ja silmäluku)

(Vanhaan malliin (Blankki 1/19, sivu 20) on pelattu niin, että ‘numero’-kysymys jää pois välistä ja sen sijaan viiden kierroksen jälkeen se pelaaja kenellä on paras pokerikäsi saa jakaa 12)

Jos on aikaa sekä halua säätää vähän enemmän:

Ravit

https://juomapelit.fi/hevosravit/

Ruusu

https://blankki.blanko.fi/lehdet/2023/Blankki5-2023.pdf (Blankki 5/2023, sivu 15)
(alkuperäinen lähde: powi.fi/ruusu)

Matti Challenge

(suositellaan vain ammattilaisille)

https://blankki.blanko.fi/lehdet/2024/blankki-02-2024.pdf (Blankki 2/2024, sivut 25-29)
(alkuperäinen lähde: Terminaali 3/2002, sivut 25-30)

Pokémon-juomapeli

https://blankki.blanko.fi/lehdet/2024/blankki4-2024.pdf (Blankki 4/2024, sivut 6-7)
(alkuperäinen lähde: Reddit-käyttäjät raith112358 (alkuperäinen idea ja lauta), menace64 (jatkokehitys raith:n työn perusteella) ja titan413 (jatkokehitys raith:n ja menace:n työn perusteella, se versio laudasta, jota Blanko käyttää))